Kognitiivinen
lyhytterapia
Tutkittu ja tehokas terapiamuoto, jonka tarkoituksena on auttaa tunnistamaan ja ymmärtämään omaa ajattelua, tunteita ja käyttäytymistä sekä harjoitella uusia taitoja, joiden myötä elämänlaatu ja hyvinvointi lisääntyvä.
Lyhytterapia sisältää 3-20 tapaamista ja on työskentelytavoiltaan aktiivista ja tavoitteellista.
Kognitiivinen lyhytterapia sopii tilanteisiin, joissa
-
koet merkityksettömyyttä ja haluat löytää suunnan elämällesi
-
olet kohdannut elämänkriisin, kuten eron, ja kaipaat tukea sen käsittelyyn
-
kärsit elämänlaatua heikentävistä mielenterveyshaasteista, kuten ahdistuksesta tai lievästä masennuksesta ja toivot niihin helpotusta
-
et ole varma, mitä elämältäsi haluat ja mihin keskittyä
-
kaipaat syvempää itseymmärrystä sen mukanaan tuomaa omannäköistä elämää
-
haluat oppia, miten luontoa, luovuutta tai kehollisuutta voi hyödyntää itsetuntemuksen syventämisessä​
Muutoshakuisuus
Kognitiivisen lyhytterapian periaatteita
Tähän lyhytterapiasuuntaukseen liittyy tiettyjä sille ominaisia periaatteita, jotka ohjaavat terapiatyöskentelyä. Sanalla kognitiivinen viitataan ihmisen tiedolliseen toimintaan, kuten ajatteluun, oppimiseen ja muistamiseen. Tausta-ajatuksena kognitiivisessa terapiassa onkin, että ajatukset, käyttäytyminen ja tunteet liittyvät toisiinsa ja muuttamalla ajattelua joustavampaan suuntaan, voidaan saada muutosta myös tunnetason kokemuksissa.
​​Muutoshakuisuus. Terapiatyöskentelyn tarkoituksena on muuttaa jotakin osaa ihmisen ajattelu- ja toimintatavoista ja lisätä näin asiakkaan hyvinvointia ja elämänlaatua. Tarkoituksena on, että asiakas tunnistaa omat arvonsa eli itselle tärkeät asiat ja oppii huomaamaan oman käytöksen, tunteiden, ajatusten ja kehon tuntemusten välisen yhteyden.
Tavoitteellisuus. Lyhytterapian tavoitteet lähtevät aina asiakkaan tarpeesta ja ne sovitaan asiakkaan ja terapeutin yhteistyönä ensimmäisten tapaamisten aikana. Terapiassa keskitytään kerrallaan 1-4 kohdeongelmaan, joiden parissa työskennellään.
Harjoitukset ja kotitehtävät. Tässä terapiamuodossa käytetään paljon erilaisia tehtäviä, kuten mielikuva- ja rentoutusharjoituksia, kirjoitustehtäviä ja erilaisia vointia ja käytöstä arvioivia tehtäviä, kuten tunnepäiväkirjaa. Tehtäviä voidaan tehdä terapiatapaamisen yhteydessä tai tapaamisten välissä kotitehtävinä.
​
Kognitiiviset menetelmät. Terapiassa työskennellään kognitiivisten menetelmien kautta, joiden avulla työstetään haitallisia ajatuksia, uskomuksia ja tunteita. Myös kehon ja mielen yhteyden vahvistaminen on tässä terapiamuodossa keskeistä. Terapian avulla oppii tunnistamaan ja ymmärtämään toimintatapoja, jotka aiheuttavat oireita tai ongelmia.
​
Lyhytkestoisuus. Lyhytterapiassa tapaamisia on asiakkaan tarpeesta riippuen 4–20 ja terapiassa keskitytään jonkin tietyn elämänalueen, oireen tai ongelman, esimerkiksi ahdistuksen tai elämän kriisitilanteen käsittelyyn. Yksilötapaaminen kestää 45-60 min ja paritapaaminen 60-90 min asiakkaan tarpeesta riippuen.
Erityisosaaminen:
luovat, keholliset ja luontolähtöiset menetelmät.
Keskustelun lisäksi lyhytterapiassa voidaan käyttää luovia, luontolähtöisiä ja kehollisia menetelmiä. Olen suorittanut musiikin terapeuttisen käytön korkeakouludiplomin, opiskellut luontolähtöisiä menetelmiä (Green care ja metsäkylpy), sekä joogaa ja käyttänyt työssäni sosiaalialalla erilaisia taideterapeuttisia menetelmiä, joten asiakkaan tarpeista ja kiinnostuksesta riippuen myös näitä elementtejä voidaan hyödyntää lyhytterapiassa.​​
Hinnasto
Terapia-ajan sopiminen tapahtuu sähköpostitse ostettuasi palvelun.
Tarjoan terapiaa toistaiseksi etänä ja Helsingin alueella lähiluonnossa.
Maksuton
tutustumiskäynti
​Asiakas on oikeutettu maksuttomaan 30 min pituiseen tutustumistapaamiseen. Tapaamisessa voi tutustua terapeuttiin ja kysyä terapiaprosessista ja kertoa omista tarpeista ja kiinnostuksen kohteista esimerkiksi käytettäviin menetelmiin liittyen.
​
Ota yhteyttä niin jutellaan lisää ja sovitaan juuri sinun tarpeisiisi sopiva lyhytterapiakokonaisuus.