Otsikossa esiintyvän kysymyksen olen kuullut aika monta kertaa. Kysyin myös Instagramissa sitä. että tuntuuko ihmisistä siltä ettei heillä ole tarpeeksi tietoa siitä, mitä metsäkylpy on tai mitä siellä tehdään. Vastaus oli selkeä: tietoa ei ole tarpeeksi. Tässä kirjoituksessa paneudutaan siis konkreettisesti siihen, millaisia asioita metsäkylpyyn kuuluu, mitkä ovat ns. välttämättömät osat tapahtumaa ja mikä on ekstraa.
Juurtuminen
Metsäkylpy alkaa aina rauhoittavalla mielikuva- ja hengitysharjoituksella eli juurtumisella. Kuvitellaan, miten juurrutaan osaksi ympäröivää metsää ja luontoa, maadoitutaan osaksi kyseistä hetkeä ja päästetään irti arjesta ja mielessä pyörivistä ajatuksista. Metsäkylvyssä asiakas saa vain olla ja nauttia, ohjaaja kertoo eri vaiheista ja siirtymistä harjoituksesta toiseen.
Metsäkylpyharjoitukset
Juurtumisen jälkeen siirrytään itse metsäkylpyharjoituksiin. Metsäkylpyharjoitukset ja niiden vaikutus perustuvat mindfulnessiin ja luonnon hyvinvointivaikutuksiin. Metsäkylvyssä tarkoituksena on keskittyä käsillä olevaan hetkeen ja tutkia ympäröivää maailmaa kaikin aistein. Ohjaaja antaa asiakkaille erilaisia tehtäviä, joita osallistujat sitten jakaantuvat tekemään. Harjoitukset voivat kestää muutamasta minuutista 20 minuuttiin, riippuen metsäkylvyn kokonaispituudesta ja harjoituksesta. Ohjaaja kutsuu osallistujat esimerkiksi shamaanirummulla tai äänimaljalla takaisin. Osallistujan ei siis tarvitse miettiä sitä, kauanko mikäkin harjoitus kestää. On tarkoituksellista, että osa harjoituksista on lyhyitä ja osa pitkiä ja yleensä harjoitukset pitenevät loppua kohden. Eri aisteille on erilaisia harjoituksia, joista lisää seuraavaksi.
Kaikki aistit hereille
Metsäkylpyharjoituksissa korostuu henkilön oma kokemus luonnosta. Erilaisia harjoituksia on useita, mutta annan seuraavassa esimerkkejä eri aisteihin liittyvistä harjoituksista.
kuuloaistiin liittyvässä harjoituksessa voidaan laittaa silmät kiinni ja kuunnella millaisia ääniä kuuluu läheltä ja kaukaa.
näköaistiin liittyvässä harjoituksessa voidaan tarkastella kaikkia niitä värejä ja muotoja ympäristöstä löytyy. Voidaan esimerkiksi vuoroin siirtää katse tarkastelemaan kokonaista maisemaa ja vuoroin jotakin tiettyä yksityiskohtaa.
tuntoaistiin keskittyminen on maadoittavaa ja tärkeä osa metsäkylpyä. Voi viettää hetken puuhun nojaillen ja tunnustella samalla puun pintaa, sen oksia, lehtiä ja puun ympärillä olevaa luontoa. Lehtiä, oksia ja sammalta voi koskettaa myös esimerkiksi poskella ja kesällä ihanteellista on kulkea paljain jaloin.
hajuaistiin keskitytään usein jo juurtumisessa. Millaisia tuoksuja metsässä tuntuu? Mitä ajatuksia tai muistoja ne herättävät? Myös erilaisia luontoelementtejä tuoksutellaan, puita, sammalta, kasveja tai vaikka vettä ja kukkia.
Makuaisti otetaan mukaan viimeistään siinä vaiheessa, kun nautitaan metsäkylvyn jälkeinen kahvi ja tee + mahdollinen eväs. Kesällä luonnossa kasvaa enemmän maisteltavia kasveja, mutta vuoden ympäri voi maistella esimerkiksi kuusen havuja, joita on käytetty pitkään esimerkiksi ruoanlaitossa.
Arkeen palaaminen ja loppupiiri
Metsäkylpyharjoituksen lopussa tehdään vielä hengitys- ja mielikuvaharjoitus, jonka äärellä usein tarkastellaan metsäkylvyn aiheuttamia hyviä fiiliksiä ja sitä, mitä kokemuksesta haluaa ottaa mukaan arkeen. Tämän jälkeen siirrytään loppupiiriin, jonka aikana voidaan jo kahvitella ja vaihtaa metsäkylvyn herättämiä ajatuksia ja tunteita. Ajatuksiaan ei ole pakko jakaa, mutta usein asiakkaat ovat saaneet voimakkaitakin kokemuksia, joista haluavat kertoa muille.
Metsäkylpyyn yhdistettäviä harjoituksia
Metsäkylpyyn voi yhdistää myös erilaisia kirjoitus- tai maalausharjoituksia, valokuvaamista tai musiikkia. Esimerkiksi kesällä järjestettävissä harjoituksissa turvapaikka -harjoituksen yhteyteen on helppo yhdistää kirjoiusharjoitus, jossa osallistujat saavat reflektoida omia ajatuksiaan juuri sillä hetkellä, pehmeällä sammaleella istuessa ja puuhun nojaten. Myös maalaamis- tai piirtämisharjoitukset ovat helpoiten järjestettävissä kesällä.
Tuleen ja nuotioon voi yhdistää esimerkiksi meditaatioharjoituksen, jossa yksinkertaisesti vietetään hiljaisuudessa aikaa nuotioon, sen tuoksuihin, väreihin ja lämpöön keskittyen. Tuleen voidaan myös yhdistää irtipäästämisharjoitus, jossa osallistujat kirjoittavat paperille asioita tai ajatuksia, joista haluaisivat päästää irti. Lopuksi paperi poltetaan tulessa ja katsotaan, miten irtipäästettävät ajatukset haihtuvat symbolisesti ja todellisuudessakin savuna ilmaan.
Lisäksi metsäkylpyyn voi yhdistää erilaista kehollista harjoitusta, esimerkiksi venyttelyä tai joogaa. Kesällä metsäkylpyjen yhteydessä voi pitää myös äänikylpyjä, esimerkiksi alku- tai loppurentoutuksena. Metsäkylvyn sisältöä, pituutta ja teemaa voidaan muokata esimerkiksi erilaisten juhapyhien tai asiakkaan toivomusten mukaan. Myös vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat hieman mestäkylpyjen sisältöön, mutta keskeistä on kaikkien aistien läpikäyminen, rauhoittuminen, loppupiiri ja omassa rauhassa toimiminen.
Jos siis kaipaat rentoutta ja rauhaa, uusia kokemuksia ja luontosuhteen vahvistumista, tervetuloa kevään 2021 metsäkylpytapahtumiin!
Metsäisin terveisin,
Milja
Comments