top of page
Pelkkä musta taustakuva.jpg

Kirjoittaminen – tuo ihana työväline ajatusten ja tunteiden tarkasteluun

Writer's picture: MiljaMilja

Kirjoittaminen on monipuolinen työväline itsetuntemuksen syventämiseen ja omien ajatusten ja tunteiden tarkasteluun. Itse olen kokenut kirjoittamisen keskustelun ohella yhdeksi parhaista keinoista ajatusten selvittelyssä ja ongelmien ratkomisessa.


Ajatuksia ja kokemuksia kirjoittamisesta


Olen jo pitkään kirjoittanut päiväkirjaa, välillä enemmän ja välillä vähemmän säännöllisesti. Jossain kohtaa yritin kirjoittaa tavoitteellisesti, esimerkiksi vähän joka päivä, mutta havaitsin, että päiväkirjan kirjoittaminen on jotain, mitä en halua suorittaa, mille en halua asettuu ulkoisia tavoitteita. Tausta-ajatuksena taisi olla se, että vuoden jokaisesta päivästä jäisi jotain muisteltavaa, mihin palata, mutta tällainen kirjoitustyyli tuntui itselleni väkinäiseltä.


Sittemmin olen löytänyt itselleni sopivan tyylin kirjoittaa päiväkirjaa, ja sitä kuvaavat parhaiten sanat go with the flow. Kirjoitan siis silloin, kun siltä tuntuu, yleensä kerran tai kaksi viikossa. Välillä saattaa tulla pidempiäkin aikoja, jolloin en kirjoita, esimerkiksi kun elämässä on tasaista, mutta jossain vaiheessa tunnen aina tunteiden ja ajatusten patoutumisen ja sitten on taas aika tarttua kynään ja kirjoittaa. Ja ah miten ihanan kevyt ja puhdistautunut olo kirjoittamisen jälkeen onkaan!

Olen myös ahkera listojen kirjoittaja ja rakastan tunnetta siitä, että asiat ovat järjestyksessä (siis ainakin listojen tasolla) ja ettei tarvitse yrittää pitää asioita mielessään jatkuvasti. Kirjoitusharjoituksista ja tavoista olen kokeillut myös aamusivujen kirjoittamista ja kirjoittanut kirjeitä henkilöille, joiden kanssa on ollut jotakin mikä on kaihertanut mieltä. Kirjeitä ei ollut tarkoituskaan lähettää, vaan kohdistaa sanansa kirjeen vastaanottajalle, jotta saisi asiat niin sanotusti ulos itsestään. Välillä käytän myös erilaisia kysymyskortteja, jos haluan viedä mieleni ennalta-arvaamattomien aiheiden pariin.



"Kuinka voin tietää, mitä ajattelen, ennen kuin näen, mitä olen kirjoittanut" - C.A. Foster

Kirjoitusharjoituksia itsetuntemuksen syventämiseen:


Tässä muutama inspiroiva kirjoitusharjoitus. Kirjoittamistaan aiheista voi keskustella myös läheistensä kanssa ja syventää aiheiden käsittelyä tätä kautta, tai pitää asiat itsellään ja ehkä palata niihin myöhemmin reflektoimaan, miten oma ajattelu on kenties ajan myötä muuttunut. Harjoitukset ovat kirjasta Luovan toiminnan työtavat: käsikirja sosiaali- ja terveysalalle.


Kirjoittaminen voi olla hyvin voimakas ja tunteita herättävä kokemus. Mielestäni kukin voi kirjoittaa tavallaan, on se sitten käsin tai koneella. Itsekin vaihtelen näiden tapojen välillä. Joskus ajatuksia tulee paikassa, jossa kirjoittaminen ei ole mahdollista, jolloin ajatuksiaan voi myös äänittää puhelimella.


1. Tulevaisuuden muistelu

Kirjoitetaan niistä hyvistä asioista, joita elämässä tulee olemaan esimerkiksi 5 tai 10 vuoden päästä. Missä silloin on ja asuu? Mitä hyvää elämään kuuluu? Miten asiat, jotka huolestuttavat tai mietityttävät kirjoittamisen hetkellä, ovat ratkenneet parhain päin?

2. Listojen laatiminen

Listojen laatiminen on mielenkiintoista ja kertoo paljon kirjoittajan ajatuksista. Niiden avulla voi myös viedä huomion tiettyjen teemojen ympärille: voi kirjoittaa esimerkiksi listan asioista, joissa on hyvä, taidoista, joista haluaisi osta, kohteista, joissa haluaisi käydä tai ihmisistä, joilla on ollut paljon merkitystä itselle. Kiitollisuuden aiheita unohtamatta!

3. Oman elämän aakkoset

Omasta elämästään voi kirjoittaa aakkosten kautta siten, että kirjoittaa jokaisen aakkosen kohdalla jotakin elämästään, joka alkaa sillä kirjaimella. Harjoituksen voi tehdä juuri niin lyhyesti tai pitkästi kuin haluaa ja valmiista tuotoksesta voi keskustella itselle tärkeän ihmisen kanssa – toisen voi myös haastaa tekemään saman harjoituksen, ja käydä keskustelua tämän pohjalta.


Oletko sinä kokeillut erilaisia kirjoitusharjoituksia? Jos olet, mitkä niistä ovat lemppareitasi?


Syysterveisin, Milja


Lähteet: Karjalainen, A-L. 2019. Luovan toiminnan työtavat. Käsikirja sosiaali- ja terveysalalle. PS-kustannus.


64 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Hengityksen voima

Comments


bottom of page