Olen aivan rakastunut aamusivuihin! Olen nuoresta asti pitänyt päiväkirjaa ja kokenut aina kirjoittamisen tapana selkeyttää ajatuksia ja tunteita sekä löytää vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Olen vuosien aikana saanut niin paljon apua kirjoittamisesta, etten voi olla puhumatta sen puolesta. Käytän erilaisia kirjoitusharjoituksia, listoja ja mindmappeja paljon itse, ja kannustan myös terapia-asiakkaitani kokeilemaan niitä.
Mutta takaisin aamusivuihin! Aamusivuthan ovat jo oikea klassikkomenetelmä, jonka kehittäjä on yhdysvaltalainen kirjailija, toimittaja ja kouluttaja Julia Cameron. Cameron opastaa aamusivujen kirjoittamiseen kirjassaan Tie Luovuuteen. Aamusivut -harjoituksessa kirjoitetaan käsin kolmen sivun verran vapaata ajatuksenvirtaa, ihan mitä vain mieleen tulee. Cameron kirjoittaakin, että aamusivuja voi kutsua myös ”aivojen tyhennyksesi”, mikä on mielestäni loistavasti kuvailtu; juuri siltä minusta aamusivujen kirjoittamisen jälkeen tuntuu.
Cameron kirjoittaa, että aamusivut voivat paitsi lisätä ja elvyttää luovuutta, antaa meille myös uuden näkökulman elämään ja auttaa meitä muuttamaan elämiämme. Aamusivut auttavat meitä hiljentämään sisäisen kriitikkomme ja antavat tilaa muillekin, kuin jollain tavalla järkevinä tai oikeina pidetyille ajatuksille.
Olen kirjoitellut aamusivuja jo pitkään, ja täytyy sanoa ettei melkein mikään ole ihanampaa, kuin kurkistaa omaan alitajuntaan heti aamun ensimmäisinä hetkinä. Tähän väliin todettakoon, että olen 110 % aamuihminen, ja olen siihen aikaan vuorokaudesta iloisin, energisin ja idearikkain versio itsestäni. Jos pitäisi kirjoitella illan viime hetkinä, niin paperille ei tulisi ehkä niin paljon tekstiä.
Oma harjoitus on muokkautunut vuosien varrella siten, että nykyään kirjoitan aamusivuja yleensä kolmen sivun sijaan niin kauan, kuin aamukahvin juominen kestää. Näin kirjoittamiselle löytyy aikaa myös kiireisempinä aamuina. Joskus tekstiä syntyy kolmen sivun verran, joskus enemmän ja joskus vähemmän. Joskus kirjoittaminen täytyy jättää kesken, sillä mieleen tulee sellaisia ideoita, joita täytyy heti lähteä toteuttamaan. Ei ehkä täysin oikeaoppista, mutten annan sen häiritä itseäni. Jos (ja kun) menetelmän tarkoituksena on herättää luovuutta, ideoiden syntyminen on vain osoitus menetelmän toimivuudesta.
Aamusivujen kautta olen esimerkiksi:
löytänyt ratkaisuja stressaaviin ja mieltä painaviin asioihin
ymmärtänyt ja oppinut uutta itsestäni
hahmottanut sen, mihin tulevan päivän aikana tulee keskittyä
saanut uudet, aivoissa muhineet ideat ymmärrettävään muotoon
ymmärtänyt, mitkä ovat asioita, joiden käsittelyä kannattaa jatkaa jonkun kanssa keskustellen tai joissa tarvitsen apua
löytänyt sellaisten aiheiden äärelle, joita en aiemmin tiennyt mieleni syövereistä löytyvänkään
Oletko sinä jo kokeillut aamusivuja? Entä muunlaisia kirjoitusharjoituksia?
Miltä ajatuksia ja tunteita kirjoittaminen ylipäätään sinussa herättää?
Näihin pohdintoihin, ihanaa ja lempeää alkusyksyä!
Terkuin Milja
Lähde: Julia Cameron. 2012. Tie luovuuteen. Henkinen polku syvempään luovuuteen.
Jos kaipaat lisää luovuutta tai syvempää itsetuntemusta, tule mukaan lokakuussa järjestettävälle Syksy, liike ja elämänvirta -miniretriitille Viikkiin, Helsinkiin! Ohjelmassa lempeän joogan ja herkullisen ruoan lisäksi taideterapeuttisia harjoituksia, kuten maalaamista ja kirjoittamista.
Syksy, liike ja elämänvirta -miniretriitti
Aika: Lauantai 26.10. klo 11-17
Paikka: Tilanhoitajankaari 9, Viikki
Early bird -hinta 89 € 26.9. saakka, tämän jälkeen 99 €
Lue lisää ja varaa paikkasi täältä.
Comments