top of page
Pelkkä musta taustakuva.jpg
Writer's pictureMilja

Hengityksen voima

Päivitetty: 12. huhtik. 2022

Hengitys on asia, joka liittyy keskeisesti Forestflow'n kaikkiin palveluihin: joogaan, ääni- ja metsäkylpyyn sekä Täydenkuun rituaaliin, jossa tehdään meditaatio- ja mielikuvaharjoitus. Jokainen rentoutukseen tai kehon ja mielenhallintaan pyrkivä harjoitus aloitetaan yleensä kolmella rauhallisella ja syvällä hengityksellä. Nenän kautta sisään, pieni tauko, suun kautta ulos.


Hengityksen hyödyntämisen historiaa


Hengittämisestä puhutaan nykyään paljon, mutta sen voima on tunnettu jo pitkään: tietoista hengittämistä on käytetty mielen kirkastamiseen ja syvempien tietoisuuden tilojen saavuttamiseen. Muinaiset mystikot, joogit, alkuperäiskansojen parantajat ja Kreikan druidit ovat hyödyntäneet hengittämistä esimerkiksi meditaatiossa, erilaisissa rituaaleissa ja joogassa. Nykyinen kiinnostus hengitystyöskentelyyn heräsi 1960-1970-luvuilla. (Patterson 2020, 15-17.)


Joogafilosofiassa hengitysharjoituksesta puhutaan sanskritin kielisellä sanalla pranayama. Sanassa esiintyy myös termi prana, joka on yksi keskeinen käsite joogassa ja jolla tarkoitetaan elämänvoimaa, joka kiertää kehon energiakanavissa, nadeissa. Jooga- ja hengitysharjoitusten on tarkoituksena on puhdistaa nadit ja päästää energia kertymään ja virtaamaan vapaasti. (Schöps 2013. 218).


Hengityksen hyvinvointivaikutukset


Hengitys voi olla tietosta tai tiedostamatonta.Tietoisella hengityksellä tarkoitetaan hengitykseen keskittymistä ja siihen vaikuttamista esimerkiksi säätelemällä hengityksen rytmiä ja sisään- tai uloshengityksen pituutta. Hengitystä voi säädellä erilaisten harjoitusten kautta. Ihminen hengittää noin 12-14 kertaa minuutissa, mutta paljon hengitysharjoituksia tai meditaatiota tehneen hengitysrytmi voi olla huomattavasti hitaampikin (Sovijärvi, Arina & Halmetoja 2019, 226).





Tietoinen hengitys purkaa kehon jännitteitä, madaltaa verenpainetta ja leposykettä sekä vähentää kroonisia stressioireita. Säännölliset hengitysharjoitukset myös parantavat keskittymiskykyä, lievittävät ahdistusta ja parantavat yhteyttä omaan kehoon, jonka myötä omien tarpeiden huomioiminen voi olla helpompaa. Hengitysharjoitukset tuovat mukanaan myös arkitodellisuudesta poikkeavia tietoisuuden tiloja: olo voi olla samanlainen kuin esimerkiksi syvärentouttavan joogan tai hieronnan jälkeen. (Patterson 2020, 22-23.) Olo on lumoutunut, rauhallinen ja tyyni.


Hidas hengitys rauhoittaa, nopea aktivoi


Joogaan liittyen on sanottu, että nopein keino hallita omaa mieltä on vaikuttaa hengitykseen ja vasta sen jälkeen keskittyä hieman monimutkaisempaan vaikuttamiseen, kuten omien ajatusmallien tarkasteluun ja muuttamiseen. Syvä ja hidastemponen hengitys rauhoittaa kehoa ja mieltä, lyhyt ja nopea hengitys taas aktivoi. Voimme siis säädellä myös vireystilaa hengityksen avulla.


Hengitysharjoitusten aloittaminen ja maadoittavan tilan valmistelu


Hengitysharjoituksen aloittamisen taustalla voivat olla esimerkiksi edellä mainitut hyvinvointivaikutukset. Hengitysharjoituksia voidaan käyttää myös henkisen harjoituksen ja syvemmän tietoisuuden tavoittelussa.



Hengitysharjoituksessa kannattaa ottaa kaikki aistit huomioon kokonaisvaltaisen ja mukavan harjoituksen mahdollistamiseksi: mukavat, pehmeät vaatteet ja lämmin viltti ympärille. Miellyttävä, himmeä valo ja kenties pari kynttilää. Rauhallista taustamusiikkia ja rentoutusta syventämään suitsuke tai eteerisellä öljyllä (ja vedellä) täytetty tuoksulyhty. Hengitysharjoituksen tueaksi sopivat esimerkiksi lämmittävä ja maadoittava mänty tai raikas ja virkistävä eukalyptus. Hengitysharjoitukset kannattaa tehdä tyhjällä vatsalla.


Hengitysharjoituksia:


Hengityksen seuraaminen. Kiinnitä huomio viileään ilmaan sieraimissa sisäänhengittäessä, tunnustele hengityksen kulkua keuhkoihin, sieltä palleaan ja aina vatsaan saakka, kulje reitti takaisin uloshengityksen myötä ja tunne lämmin uloshengitys sieraimissa.


Sama Vritti (equal breathing). Sisään- ja uloshengitys ovat samanpituisia, esimerkiksi 4-4 tai 5-5 sekuntia. Harjoituksen edetessä hengitystä voi syventää esimerkiksi 8 tai 10 sekuntiin.


Mielikuva- ja hengitysharjoitus. Kuvittele, miten sisäänhengityksellä keuhkosi ja koko kroppasi täyttyy valosta, hyvästä olosta tai energiasta, mikä onkaan se sana joka puhuttelee sinua. Uloshengityksen myötä päästä irti vanhasta energiasta. Kuvittele, miten olosi kevenee jokaisen hengityskierron myötä.


Lähteet:

  • Patterson, J. 2020. Hengittämisen voima. Hyvä olo yksinkertaisilla harjoituksilla.

  • Sovijärvi, O. & Arina, T. & Halmetoja, J. 2019. Biohakkerin käsikirja. Päivitä itsesi ja vapauta sisäinen potentiaalisi.

  • Schöps, I. 2013. Joogaa aloittelijoille ja edistyneille.

52 katselukertaa0 kommenttia

コメント


bottom of page